Izobraževanje s področja polimernih materialov in tehnologij, brez mature

Izobraževanje s področja polimernih materialov in tehnologij, brez mature

V okviru izobraževanja brez mature so na voljo predvsem izobraževanja za dijake v starostnih skupinah nad 14 let.

Vajeništvo v Avstriji
Za namen ustreznega strokovnega razumevanja materiala in načina njegove predelave obstajata dva programa vajeniškega izobraževanja. Izobraževalni program Oblikovanje polimerov zajema triletno izobraževanje z zaključnim izpitom za kvalificiranega delavca. Program Tehnologija polimerov, ki traja 4 leta, pa predstavlja osnovo za mojstrski izpit ali poklicno maturo. Pri Avstrijski gospodarski zbornici WKO je na voljo seznam podjetij, ki izvajajo usposabljanja. Poklicna matura omogoča tudi vpis na višjo poklicno šolo ali na univerzo.

Slovenija: višje poklicne šole
V Sloveniji v okviru poklicnih šol ne obstaja izobraževalni program, ki bi pokrival področje polimernih materialov in tehnologij ali podobnih vsebin.

Avstrija: višje tehnične šole (HTL)
Višje tehnične šole ponujajo v Avstriji teoretično in praktično izobraževanje, ki se konča z maturo in omogoča vpis na študij, ki traja 5 let. Osebe, ki zaključijo triletno strokovno poklicno prakso, imajo pravico pridobiti naziv “inženir“.

Na avstrijskem Štajerskem lahko navedemo Zvezno višjo tehnično šolo Kapfenberg z višjo tehnično šolo (HTL) za tehnologijo polimerov in okolja, na avstrijskem Koroškem pa je na ustanovi HTL Wolfsberg na voljo strokovni oddelek višje tehnične šole za mehatroniko.

Glede na povpraševanje nudijo višje tehnične šole poleg rednega študija načeloma tudi izredni študij.

Izobraževanje v Sloveniji

Posebej za področje polimernih materialov in tehnologij v Sloveniji trenutno ni nikakršnih sekundarnih izobraževalnih programov. Vendar pa imajo dijaki možnost spoznati polimerne materiale na Srednji šoli za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Celje. To lahko storijo v okviru izbirnega predmeta v tretjem letu sekundarne stopnje tehničnega izobraževalnega programa kemijski tehnik.

Dogodki

30.09.2021

Design flexibility of plastics, but look and feel like metals: PolyMetal successful crossboarder cooperation

Več...
18.06.2020

Spletna delavnica PolyMetal: Toplotno prevodni materiali

Več...
Drugi predlagani dogodki

15.09.2021

29. Leobener Kunststoff-Kolloquium postponed to 15_16/09/2021

Več...
17.06.2021

PLASTIC GEARS CONFERENCE 2021

Več...